behandel de mens als een geheel

Osteopathie is een behandelmethode waarbij bewegingsverlies in de schedel, het houdings- en bewegingsapparaat en in de organen kan worden vastgesteld. Het lichaam voert oneindig veel bewegingen uit. Dat zijn bewuste bewegingen zoals lopen of iets pakken, maar ook onbewuste bewegingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het samentrekken van de hartspier en het op en neer gaan van de ribbenkast bij de ademhaling. Zelfs de organen waar we zelden bij stilstaan bewegen voortdurend. Zo leggen de nieren ongeveer 600 meter per dag af op de beweging van het middenrif. Al deze bewegingen beïnvloeden elkaar.
Wanneer een onderdeel van het lichaam gehinderd is in de mobiliteit kan dit elders in het lichaam klachten veroorzaken. Dit komt doordat alle delen van het lichaam met elkaar verbonden zijn door zenuwen, bloedvaten, spieren en andere structuren. Zo kunnen schouderklachten samenhangen met leverproblemen en kunnen baby’s darmkrampjes hebben en veel huilen doordat tijdens de geboorte de schedel beklemd is geweest.

Bewegingsverlies kan veroorzaakt worden door een ongeval, een ziekte, operatie, stress of slechte voedingsgewoonten. Het lichaam zal eerst proberen om zich aan te passen aan dit bewegingsverlies, maar wanneer na verloop van tijd dit compensatiemechanisme niet meer kan worden volgehouden ontstaan er klachten.

Een osteopaat is opgeleid om de beweeglijkheid van alle weefsels te beoordelen. Hij onderzoekt het hele lichaam en behandelt de plek waar hij de oorzaak van de klacht vindt. Het is goed mogelijk dat de osteopaat een plek in het lichaam gaat behandelen die indirect verbonden is met de klacht. De behandeling gebeurt veelal met zachte handgrepen en respect voor het lichaam. Tijdens de behandeling wordt de beweeglijkheid hersteld waardoor het lichaam de gelegenheid krijgt zichzelf weer te genezen.